Resultaat vorige poll

"Vindt u de provincie een nuttig bestuursniveau?" 29% oordeelde van wel, 71% vond dit geen nuttig bestuursniveau....

Eric wint Gouden Duim '05

Op het jongerencongres in Dworp eind januari 2005 werden maar liefst vijf speciale awards, de Gouden Duimen, uitgereikt. In Sint-Katelijne-Waver realiseerden ze een dubbelslag. Zij wonnen zowel de Gouden Duim van 'grootst aanwezige ploeg' als die van 'beste mandataris'. Eerste schepen van Sint-Katelijne-Waver Eric Janssens is aan zijn laatste maanden bezig als 'jongere'.

CD&V Regio Mechelen

(g)Rondje Katelijne Waver

toerisme

roosendael.jpg

Regelmatig moesten we vaststellen dat heel wat inwoners van onze gemeente Sint-Katelijne-Waver nog nooit in het Ursulineninstituut geweest waren, nauwelijks van Roosendael gehoord hadden en nog niet tot aan groentemuseum 't Grom waren geraakt. Onze nieuwe inwoners kunnen gebruik maken van de onthaaldag om de gemeente te leren kennen en zo kenden de nieuwe bewoners hun gemeente vaak beter dan de mensen die hier al jaren wonen. Al voor het tweede jaar bieden we de gelegenheid aan inwoners die hier al jaar en dag wonen om de belangrijkste bezienswaardigheden te leren kennen. Zo worden onze eigen inwoners "ambassadeurs" om HUN Sint-Katelijne-Waver te promoten.

Op zaterdag 15 september 2012 nodigt het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver in samenwerking met Toerisme Sint-Katelijne-Waver vzw de inwoners uit op een daguitstap in onze gemeente. Laat je door de gids op sleeptouw nemen en ontdek de verborgen parels van erfgoed in Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

Na een korte ontvangst in het gemeentehuis, bezoeken we het Groentemuseum 't Grom, de voormalige abdijsite Roosendael en het Instituut van de Ursulinen. Achteraf ontvang je een leuk aandenken en kan je even napraten bij een versnapering in het gemeentehuis.

Programma
12.30 uur Onthaal in het gemeentehuis met korte introductie
12.45 uur Vertrek rondleiding met autobus met geleid bezoek aan 't Grom, Roosendael en het Ursulineninstituut
17.15 uur Receptie in het gemeentehuis
Ben je inwoner van Sint-Katelijne-Waver en wil je deelnemen?
Inschrijven kan tot en met 5 september 2012 via www.sintkatelijnewaver.be of via de dienst communicatie an.goossens@skw.be. Je betaalt vijf Euro per deelnemer, gebruik hiervoor het rekeningnummer IBAN BE06 0910 0011 5722 - BIC GKCC BEBB en je vermeldt '(g)Rondje Katelijne Waver + aantal deelnemers'.

Eric Janssens
Schepen van Cultuur & Toerisme

eric

Reacties (0)

Subsidies voor buurtfeesten zijn een succes

cultuur

samen_is_super.jpgIn maart 2010 voerde de gemeenteraad op voorstel van CD&V een nieuw reglement in om buurtbewoners weer dichter bij elkaar te brengen. Een groep bewoners die een wijk- of buurtfeest wil organiseren kan op een subsidie van het gemeentebestuur rekenen. Dit initiatief beoogt buren samen te brengen en de sociale contacten te bevorderen. Het is een stimulans en warme oproep om opnieuw naar buiten te komen en mensen bij elkaar te brengen, want samen is super!

De subsidie bedraagt nu maximum 200 Euro voor zover de kosten bewezen worden. Hiervoor komen uitgaven voor promotie, huur van installaties, huur van infrastructuur en dergelijke in aanmerking. Kosten voor drank en voeding kunnen niet worden ingebracht. Het wijk- of buurtfeest moet georganiseerd worden voor minstens 10 woningen die een aaneengesloten geheel vormen.
De subsidie moet ten laatste 1 maand voor de organisatie bij het College van Burgemeester en Schepenen aangevraagd worden. In 2010 en 2011 werden telkens 14 aanvragen goedgekeurd en dit jaar kwamen er zelfs al 19 aanvragen binnen, hetgeen het succes van dit initiatief aantoont.
Eric Janssens
Schepen van Cultuur

eric

Sint-Michielskasteel wacht op subsidies

cultuur

Thumbnail image for eric_stmichiel.jpg

Het Sint-Michielskasteel in de Groenstraat is een pareltje van neoklassieke bouwkunst, met een verrassend art-deco-interieur. Het gebouw wordt sinds de jaren zeventig van vorige eeuw veelvuldig gebruikt door het verenigingsleven. Het wacht echter al een hele tijd op een grondige restauratie.
Het ontwerp was al enige tijd klaar, maar liep behoorlijk wat vertraging op door opmerkingen door de dienst Onroerend Erfgoed in Antwerpen. Ze uitten onder andere bezwaren tegen het gebruik van de zolder, hetgeen voor het gemeentebestuur onaanvaardbaar was. Uiteindelijk heeft Onroerend Erfgoed met het voorstel ingestemd, zodat de zolderruimte in de toekomst ook voor activiteiten gebruikt kan worden. Ook de studie van de technieken liep behoorlijk wat vertraging op.
De gemeenteraad keurde op 25 juni het ontwerp klaar, dat nu aan de bevoegde minister overgemaakt wordt voor een restauratiesubsidie.
Ook in de beginfase liep het dossier al vertraging op omdat er een verplicht grondig bouwhistorisch en materiaaltechnisch onderzoek uitgevoerd moest worden. Anderzijds leverde dit onderzoek verrassende resultaten op. Zo kon men het bouwjaar (1784-1786) en de opdrachtgever (Henri de Villers) achterhalen. Het onderzoek leverde ook heel wat gegevens op over het oorspronkelijk uitzicht van het kasteel. De architecten hielden hier zorgvuldig rekening mee. Zo wordt de cementbepleistering vervangen door een oorspronkelijke kalkbepleistering en wordt het venster in het rechter zijgebouw in zijn origineel uitzicht hersteld. Het art-deco-interieur uit de jaren '30 van de 20ste eeuw wordt behouden en opgefrist. De eerste verdieping verandert volledig van uitzicht. De plafonds met schilderingen worden opnieuw vrijgemaakt en de vele tussenwanden worden verwijderd, zodat er opnieuw grotere ruimten ontstaan die geschikt zijn voor onder andere vergaderingen en tentoonstellingen. De zolder wordt een grote polyvalente ruimte. Verder wordt het sanitair uitgebreid en komt er een lift. Ondanks de strenge voorschriften waaraan de restauratie van historische monumenten onderworpen is, wordt voldoende rekening gehouden met de toegankelijkheid van het kasteel. Het gebouw zal ook veel energiezuiniger zijn dan nu het geval is. Na de restauratie zal het opnieuw dienst doen als vergader, ontvangst- en tentoonstellingsruimte. Het kasteel zal ook opgenomen worden als tentoonstellingsruimte in het toekomstige gemeenschapscentrum.
Nu het dossier overgemaakt is aan de bevoegde minister hopen we dat er verder schot in de zaak komt. Het gaat over een vrij lange procedure, maar daartegenover staat dat de hogere overheden deze restauratiewerken voor 80% subsidiëren.
Eric Janssens
Schepen van Cultuur

eric

CD&V SKW keurt modellijst goed. Eric Janssens op 3de plaats.

partij

De CD&V-modellijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van Sint-Katelijne-Waver werd door de leden met 92,7% goedgekeurd.

CD&V heeft een sterke kop van de lijst met als lijstrekker huidig burgemeester, Eddy Vercammen.
Op de tweede plaats komt Martine De Graef, gewezen deputé van de provincie Antwerpen, als onafhankelijk kandidaat.
Eerste schepen en regiovoorzitter Eric Janssens volgt als derde.
Schepen van Ruimtelijke Ordening en Wonen, Bert De Keyser, staat op de vierde plaats.
De vijfde plaats wordt ingenomen door Jan Van Asch, schepen van Lokale Economie, Openbare Werken en Mobiliteit.
De jongste schepen Sven Vercammen met zijn 34 jaar, staat op de zesde plaats. De huidige voorzitter van het OCMW, Paul Van Rompaey, staat op de zevende plaats en op de achtste plaats staat Marijke Jacobs, de voorzitster van de kern Elzestraat.
Ervaring troef aan de kop van de lijst!

eric

Reacties (0)

Kinderopvang scoort hoog in Sint-Katelijne-Waver

kinderopvang

DSC02284.jpg

Een plaatsje bemachtigen in de kinderopvang, het blijft een uitdaging voor veel aanstaande ouders. Uit onderzoek van de VVSG blijkt dat 62 procent van de ouders graag gebruik zou maken van kinderopvang, als er voldoende aanbod zou zijn. Gemiddeld is er in Vlaanderen nu plaats voor 48 procent van de kinderen. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten lichtte op basis van gegevens van Kind & Gezen alle Vlaamse gemeenten door om een zicht te krijgen op de opvangcapaciteit voor de kinderopvang.
Alleen plaatsen in de erkende (en gesubsidieerde) opvangvoorzieningen en in de opvangvoorzieningen met een attest van toezicht zijn opgenomen in de cijfers. Het aantal plaatsen werd gemeten door Kind en Gezin op de laatste dag van het derde kwartaal van 2011.
m_IMG_4841.jpgBij de berekening van het aantal plaatsen per honderd kinderen gaat de VVSG ervan uit dat er op één plaats 1,2 kinderen terechtkunnen. Niet elk kind gaat namelijk voltijds naar de opvang.
Uit deze studie blijkt dat Sint-Katelijne-Waver met een percentage van 53,69% zeer sterkt scoort en van de 70 gemeenten in de provincie Antwerpen op de 4de plaats staat voor wat de opvangcapatiteit betreft.
De capaciteit in de buitenschoolse kinderopvang wordt dit jaar nog uitgebreid door de realisatie van de nieuwe buitenschoolse opvangdienst Robbedoes en in 2014 bij de Dijkstappers.
Eric Janssens
Schepen

eric

EEN APPRECIATIE

INGE VERVOTTE

Ik heb Eric leren kennen als een onvermoeibaar en joviaal iemand. Hij is er altijd bij als er wat te beleven valt. Hij heeft een groot hart voor cultuur, verenigingsleven en gemeenschaps-gebeuren. Aan zijn inzet voor mensen valt dan ook niet te twijfelen! >>>

EDDY VERCAMMEN

Als Burgemeester is het prettig met Eric te kunnen samenwerken. Degelijke dossierkennis van al de hem toegewezen ambten maken dat ikzelf, tijdens mijn afwezigheid, met een gerust gemoed het voorzitterschap kan doorgeven aan mijn eerste schepen. >>>
0

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte gehouden worden van politieke opinies, nieuwe realisaties, belangrijke ontwikkelingen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Eric Janssens!

GRAAG UW AANDACHT